TandlægeCentret Randers
Tandlægevagten, akut tandlæge Randers
Vi har åbent hele året på alle normale arbejdsdage og fungerer derfor som akut tandlæge, tandlægevagt, når du har behov for akut tandbehandling.
Det gælder naturligvis også nye patienter, hvis egen tandlæge har lukket i ferie eller lignende.
Akut tandlæge, tandlægevagten når du har ondt
Det er vigtigt, at du ringer hurtigst muligt med akutte problemer. Så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig samme dag. Vi prioriterer god service og tryg tandbehandling højt – også når dit behov er akut!
Kommunal tandlægevagt
Skulle du være så uheldig at få et akut problem i weekenden eller en helligdag, skal du kontakte Tandlægevagten i Århus.
Tandlægevagten Århus:
Valdemarsgade 1 D, stuen th.
8000 Aarhus C
Åbningstider:
Fredag: 18.00-21.00
Lørdag, søndag og helligdage: 10.00-13.00
Telefon:
23 62 02 01
Telefontider:
Telefonerne lukker 1/2 time før lukketid.
Skal du søge akut tandlæge, tandlægevagten?
Hvis du er i tvivl, om det er nødvendigt at søge akut tandlæge, er her et par gode råd
- Hvis du har kraftig tandpine og/eller tegn på betændelse (hævelse, rødme i området, dunkende smerte) ledsaget af feber og almen utilpashed, skal du søge vagttandlæge eller evt. vagtlæge. Det kan være nødvendigt at give antibiotika. Er der tegn på infektion uden kraftige smerter, feber og almen påvirkethed – fx en symptomfri hævelse ud for en tand, er det ikke nødvendigt at søge akut hjælp. Så opsøger du blot os, når vi åbner igen.
- Hvis du har tandpine uden tegn på betændelse, skal du starte med at tage smertestillende. En kombination af 400 mg Ipren/Ibumetin/Ibuprofen og 1000 mg Panodil/Paracetamol/Pinex, virker effektivt. Kan det tage smerterne i en grad, så du kan sove og holde dagen ud, kan du fint vente, til vi kan hjælpe dig, og det er ikke nødvendigt med akut tandlægevagt. Det er generende – men ikke farligt. Hvis smerterne forværres af kulde, skal du selvfølgelig undgå kolde væsker og fødevarer. Nogle gange kan kulde pludselig lindre, og så kan en flaske koldt vand være god at tage en tår af med jævne mellemrum. Tiltager smerterne i en grad, hvor smertestillende ikke længere er effektivt, bør du tage til tandlægevagt.
Knækket fyldning eller tand
Har du knækket fyldning eller tand gælder følgende hovedregler
- Er der ikke vedvarende smerter fra tanden, og er du ikke generet kosmetisk, kan du fint vente, til vi kan hjælpe dig, og du kan spare vagttandlægen. Er der skarpe kanter, der generer tungen, kan det nogle gange hjælpe at sætte lidt tyggegummi fast på tanden. Er tanden kuldefølsom, undgås kolde drikke og fødevarer. Lavpraktisk – men effektivt. Kuldefølsomhed er en god ting, da det som regel vidner om en sund tandnerve og derved en god prognose for simpel behandling med plast eller evt. krone, hvis der er meget lidt tand tilbage.
- Er det en fortand, der er knækket, og du er generet kosmetisk, er det nødvendigt at søge vagttandlægen, akut tandlæge. Det samme gælder, hvis en knækket tand giver kraftige smerter, der ikke kan dæmpes med smertestillende, og/eller der er tegn på infektion med feber og almen påvirkethed.
- Er du i gang med krone-/brobehandling og har tabt en midlertidig krone/bro, kan du i første omgang selv prøve at sætte den på med lidt tandpasta. Den vil ikke sidde godt fast, men ofte godt nok til fungere kosmetisk og til, at du kan slippe for vagttandlæge. Du ringer til os, når vi åbner igen, så vi kan hjælpe mere permanent. Er den midlertidige bro eller krone knækket uden mulighed for at sætte den på igen, skal du til vagttandlægen, akut tandlæge, hvis du er generet kosmetisk, eller hvis tanden/tænderne under gør meget ondt. Er du ikke genereret kosmetisk, og gør tanden/tænderne ikke ondt, er det ikke nødvendigt med vagttandlæge. Så børster du blot almindeligt og opsøger os, når vi åbner igen. Det er helt ufarligt, selvom det er generende.