Dagens åbningstider Klinik: 08.00 - 15.00Telefon: 08.00 - 14.00

Klinikken holder lukket følgende fredage: 19/7, 26/7 og 2/8.

Overvejer du at få rettet dine tænder? Se mere om tandregulering

Vil du af med din tandlægeskræk? Se hvordan vi kan hjælpe dig her

find-svar

Ofte stillede spørgsmål

Find svar

På denne side kan du se de oftest stillede spørgsmål fra vores patienter – samt spørgsmål fra de, som overvejer at blive patient hos os.

Fandt du ikke det svar, du ledte efter, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvilket område søger du svar til?

Bedøvelse
Tandfyldning, -krone eller -bro
Rodbehandling
Tandudtrækning og kirurgi
Ændring/afbestilling af tider
Tandlægeskift

Spørgsmål i forbindelse med behandlinger

Bedøvelse

Jeg har fået lavet behandling under lokalbedøvelse, og nu hvor virkningen aftager, begynder det at føles ubehageligt og gøre ondt. Hvad skal jeg gøre?

Det er helt normalt, at det kan føles ubehageligt, når bedøvelsen aftager. Nogle beskriver det som en prikkende, snurrende eller strammende fornemmelse. Det går heldigvis hurtigt over igen. Det er også helt normalt, at tænder og tandkød kan være ømme efter behandling, hvilket først erkendes, når den lokalbedøvende effekt aftager. Din tandlæge vil typisk have forberedt dig på og vejledt dig om situationen, hvis der forventes smerter udover almindelig ømhed. Den almindelige ømhed går væk af sig selv – men kan lindres med lidt Paracetamol/Panodil/Pamol/Pinex ved behov.

Jeg har fået lavet behandling under lokalbedøvelse, og her efter flere timer, føler jeg mig stadig skæv i ansigtet og har ikke fået mine fulde følesans tilbage. Er det normalt?

Der findes mange forskellige slags lokalbedøvelse med forskellige virkningsprofiler. De fleste tandlæger bruger et præparat, hvor virkningen begynder at aftage efter 2-3 timer. Dette afhænger dog også af den anvendte bedøvelsesteknik og -mængde samt ikke mindst, hvordan din krop bearbejder det. Således er det ikke uhørt, at det kan tage indtil næste dag at føle sig helt normal igen. I meget, meget sjældne tilfælde kan din tandlæge have kommet til at strejfe og ridset en nerve med kanylen under bedøvelsen. Dette kan ske for selv den bedste tandlæge, da nervernes præcise forløb under overfladen i det enkelte menneske, er usynligt udefra. Nerver kan heldigvis hele af sig selv og følesansen blive normal igen. Hvis du oplever føleforstyrrelser udover 2-3 dage efter behandlingen, skal du kontakte os, så vi kan berolige og vejlede dig.

Jeg har fået lavet behandling under lokalbedøvelse, og nu har jeg et stort, hævet og ømt blåt mærke, der hvor jeg er blevet stukket. Hvad er det?

Det lyder til, at du har været uheldig at få et såkaldt hæmatom. Et hæmatom opstår, hvis din tandlæge kommer til at strejfe og prikke hul på et blodkar med kanylen under bedøvelsen, og der siver en lille blodansamling ud under overfladen. Dette kan ske for selv den bedste tandlæge en sjælden gang imellem, da blodkarrenes præcise forløb under overfladen i det enkelte menneske er usynligt udefra. Et hæmatom er selvfølgelig lidt ubehageligt – men ufarligt, og forsvinder af sig selv igen, ligesom ethvert andet blåt mærke.

Tandfyldning, -krone eller -bro

Jeg er i gang med at få lavet en krone/bro og har tabt min midlertidige krone/bro. Hvad skal jeg gøre?

Du skal ringe til klinikken og få en ny tid. Hvis du stadig har den midlertidige krone/bro (provisoriet), skal du endelig tage det med. Hvis det sker om aftenen eller op til en weekend, skal du ikke blive bekymret for, om det ødelægger noget at gå lidt tid uden provisoriet – det værste, der kan ske er, at din tand/dine tænder kan være lidt følsomme. Hvis du er meget plaget af følsomhed, eller er utilpas ved at smile uden provisoriet, kan du prøve at se, om du selv kan placere det i munden; børst dine tænder, skyl provisoriet godt under vandhanen, læg evt. en lille smule tandpasta indeni og tryk det på plads. Hvis det meget nemt falder ud igen, skal du tage det ud til natten, så du ikke får det galt i halsen i søvne.

Jeg har fået lavet en tand. Nu er mit tandkød ømt og bløder ved tandbørstning. Hvad betyder det?

Din tandlæge har sandsynligvis været nødt til at skubbe dit tandkød lidt til side eller har ikke kunnet undgå at ridse det med boret for at komme til din tand. Dette er helt ufarligt og heler hurtigt. Du skal blot holde forsigtigt, grundigt rent (også selvom det bløder en smule), og så klarer din krop resten.

Jeg har fået lavet en tand, og nu gør det ondt, når jeg tygger. Hvad betyder det?

Hvis du har haft et større hul, en defekt dyb fyldning eller en revne i din tand, og der er blevet lavet en ny fyldning, vil din tandnerve ofte være følsom i en periode efterfølgende – fra uger til måneder. Tanden vil en gang imellem reagere med korte jag ved tygning eller temperaturpåvirkning. Generne vil gradvist aftage af sig selv. Hvis du oplever tiltagende smerter, kan det være fordi, at tandnerven har taget permanent skade, og der skal foretages yderligere behandling. I så fald skal du kontakte os, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.

Jeg har fået lavet en tand, og nu hvor jeg kommer hjem, føles den for høj. Hvad gør jeg?

Munden er et meget fintfølende organ, der registrerer selv de mindste ændringer, så alene det at noget føles anderledes lige efter en behandling, er ikke ensbetydende med, at det er forkert. Prøv at se tiden an et par dage og giv din mund en chance for at vænne sig til forandringen. Hvis din tand bare føles helt forkert, kan der være noget, der skal justeres. Måske har du været bedøvet og/eller ligget med åben mund længe og haft svært ved at finde dit sædvanlige sammenbid til slut i behandlingen. Når du så kommer hjem og finder på plads, kan du bedre mærke, hvad der er galt. I så fald skal du bare kontakte os, så vi kan få lavet justeringen hurtigst muligt.

Jeg har fået lavet en tand. Hvornår må jeg spise og drikke igen?

Du må som udgangspunkt spise og drikke med det samme – selvfølgelig medmindre, du har fået andet at vide af din tandlæge. Har du været bedøvet, er det dog en rigtig god ide at vente, til du har din følesans helt tilbage, da du ellers meget let kan komme til at bide i kind og tunge uden at bemærke det.

Rodbehandling

Jeg har fået lavet en rodbehandling, fordi jeg havde betændelse i min tand, men jeg har ikke fået noget Penicillin. Hvordan kan det være?

En betændt tand er død indeni; dvs. at den blodforsyning, der plejede at være til tanden er forsvundet. Penicillin, som er et bakteriedræbende lægemiddel, føres rundt i kroppen via blodbanen – men kan jo så ikke nå frem og virke på den pågældende tand. Det kan nå frem og virke på knoglen og tandkødet omkring tanden og derfor give midlertidig symptomlindring, som nemt kan misforstås som behandling, men det kan ikke løse det egentlige problem, som er betændelsen indeni tanden. Det løser din tandlæge i stedet ved at desinficere din tand mekanisk og kemisk ved en rodbehandling. En anden side af sagen er, at vi alle har et ansvar for at bruge antibiotika (herunder Penicillin) rigtigt. Reglerne på området er skærpet betydeligt i de seneste år, og det er således ulovligt at give antibiotika ”bare for en sikkerheds skyld ligesom i gamle dage”. Dette for din egen og for vores alle sammens skyld, jf. Det Nationale Antibiotikaråds oplysningskampagne:

  • Din krop kan klare mange infektioner selv
  • En infektion kan lige så vel skyldes virus, hvilket antibiotika ikke virker på
  • En antibiotikakur slår ikke kun de dårlige bakterier ihjel – men også de gode, som holder dig sund og rask, og således er bivirkninger som fordøjelsesproblemer og svamp i slimhinder almindelige, og det kan tage lang tid at genoprette en balance
  • Du kan udvikle allergi mod antibiotika, så du ikke kan tåle det en anden gang, hvor det måske kan være livsnødvendig behandling
  • Dine bakterier kan udvikle resistens (modstandsdygtighed) overfor antibiotika, så du fremover har svært ved at få bugt med nye infektioner
  • De resistente bakterier kan spredes til andre mennesker og give livstruende sygdomme i samfundet
Vores mål er, at du kun får antibiotika, når det er den bedste behandling. Det vil sænke det samlede forbrug af antibiotika og dermed mindske risikoen for resistente, livstruende bakterier.

Jeg har fået lavet en rodbehandling, og nu har jeg ondt. Hvad gør jeg?

Din tand og det omgivende tandkød kan sagtens være ømt i de første dage efter en rodbehandling, og du vil kunne opleve lette til moderate smerter. Det er helt naturligt og kan som oftest klares med lidt smertestillende medicin. En kombination af 400 mg Ibuprofen/Ibumetin/Ipren og 1000 mg Paracetamol/Panodil/Pamol/Pinex max. 4 gange dagligt virker effektivt. Tit er Paracetamol alene nok. Vær opmærksom på, om du tåler de pågældende præparater, og spørg hvis du er i tvivl. Hvis du oplever pludselig forværring og/eller hævelse, skal du kontakte os, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.

Tandudtrækning og kirurgi

Jeg har fået lavet en operation i mundhulen, og nu har jeg tabt et sting. Skal jeg gøre noget ved det?

Det kommer lidt an på hvor lang tid efter operationen, det er sket, og hvor mange sting, der er lagt. Hvis der er gået tæt på en uge, skal du som udgangspunkt ikke reagere. Det samme gælder, hvis såret stadig ser fint lukket ud med de sting, der er tilbage. Er du bekymret, skal du dog endelig kontakte os.

Jeg har fået fjernet en tand, fordi der var betændelse i den, men jeg har ikke fået noget Penicillin. Hvordan kan det være?

Når din tand er fjernet, er årsagen til betændelsen ligeså. Din krop har nu mulighed for at klare resten selv og heler i langt de fleste tilfælde fint uden brug af Penicillin eller anden antibiotika. Vi alle har et ansvar for at bruge antibiotika rigtigt. Reglerne på området er skærpet betydeligt i de seneste år, og det således er ulovligt at give antibiotika ”bare for en sikkerheds skyld ligesom i gamle dage”. Dette for din egen og for vores alle sammens skyld, jf. Det Nationale Antibiotikaråd oplysningskampagne:

  • Din krop kan klare mange infektioner selv
  • En infektion kan lige såvel skyldes virus, hvilket antibiotika ikke virker på
  • En antibiotikakur slår ikke kun de dårlige bakterier ihjel – men også de gode, som holder dig sund og rask, og således er bivirkninger som fordøjelsesproblemer og svamp i slimhinder almindelige, og det kan tage lang tid at genoprette en balance
  • Du kan udvikle allergi mod antibiotika, så du ikke kan tåle det en anden gang, hvor det måske kan være livsnødvendig behandling
  • Dine bakterier kan udvikle resistens (modstandsdygtighed) overfor antibiotika, så du fremover har svært ved at få bugt med nye infektioner
  • De resistente bakterier kan spredes til andre mennesker og give livstruende sygdomme i samfundet
Vores mål er, at du kun får antibiotika, når det er den bedste behandling. Det vil sænke det samlede forbrug af antibiotika og dermed mindske risikoen for resistente, livstruende bakterier.

Jeg har fået fjernet en tand. Jeg havde det okay de første dage, men nu har jeg mange smerter. Er det normalt?

Hvis der pludselig 2-3 dage postoperativt opstår stærke smerter, som du ikke kan holde nede med smertestillende medicin, og som ledsages af en ubehagelig lugt/smag (uden øget hævelse eller pusflåd), har du sandsynligvis fået en ”dry socket”. Det er en tilstand, hvor kroppen af uvisse årsager opløser den sårprop, der lukker hullet efter tanden i kæbeknoglen. Den nu blottede kæbeknogle er fyldt af frie nerveender, og tilstanden er meget smertefuld. Desværre er der ikke så meget at gøre andet end at vente på, at kroppen igen lukker såret. Er smerterne helt ulidelige, kan du kontakte klinikken og få en tid til at få ilagt en såkaldt eugenolmeche, som lindrer med det samme – men som også forsinker helingen og derfor kun bruges som sidste udvej.

Jeg har fået fjernet en tand/lavet en operation i mundhulen og har smerter, som jeg ikke kan fjerne med smertestillende medicin. Er det normalt?

Ja. Det er desværre uundgåeligt med smerter efter den type behandling, og nogle mennesker er værre og mere langvarigt plagede end andre. Den smertestillende medicin, du har fået anbefalet af din tandlæge, forventes at lindre dine smerter, så du kan holde ud at fungere – men gør dig næppe totalt smertefri. Smerterne topper som regel på tredjedagen og aftager herefter. De fleste vil skulle tage smertestillende medicin i 1 uge, men det er ikke usædvanligt at have behov i 2 uger, så du må væbne dig med tålmodighed. En sjælden gang kan der være så kraftige smerter, at medicinen slet ikke virker. I så fald kan du henvende dig hos os, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.

Jeg har fået lavet en operation i mundhulen og er nu skidt tilpas og nødt til at sygemelde mig. Er det normalt?

Det er helt normalt at være påvirket de første dage efter en operation i mundhulen – hvor meget afhænger selvfølgelig af operationens omfang og af din krops reaktion herpå. Forskellige mennesker reagerer forskelligt; nogle mærker ikke alverden og andre føler sig decideret syge. Så længe du kan fungere nogenlunde, skal du ikke være bekymret. Hvis du kaster op og ikke kan holde væske og medicin i dig, bliver meget sløv og/eller får betydelig feber, skal du henvende dig hos os eller – udenfor vores åbningstider – hos vagtlægen.

Jeg har fået lavet en operation i mundhulen og er nu hævet og har svært ved at åbne munden. Er det normalt?

Ja. Efter en operation i mundhulen vil der strømme blod og vævsvæske til området for at hjælpe med helingen. Væsken fylder og giver en hævelse, der kan trykke på kæbeleddet og gøre det svært at åbne munden. Dette er helt normalt, topper sædvanligvis på tredjedagen og aftager herefter. Din tandlæge vil typisk have udleveret en ispose, som du kan lægge på umiddelbart efter operation for at forebygge den værste hævelse. Alternativt kan en pose frosne ærter eller lignende i et viskestykke også lindre. En hævelse vækker først bekymring, hvis der allerede har været bedring for derefter at opstå hævelse igen, og/eller hvis der pusflåd fra såret. I så fald er der tale om en betændelse, og du skal henvende dig hos os, så vi kan tilse dig og hjælpe dig hurtigst muligt. Hvis hævelsen trækker op mod øjet eller ned i halsen, du føler vejrtrækningsbesvær eller markant almen utilpashed med feber, og det er udenfor vores åbningstider, skal du henvende dig hos vagtlægen, da der så kan være risiko for alvorlig betændelsesspredning.

Jeg har fået fjernet en tand/lavet en operation i mundhulen, og jeg har blod i munden. Hvad gør jeg?

Et sår skal gerne have ro for at hele. Det er svært at opnå i munden, hvor slimhinderne hele tiden strækkes. Du kan derfor de første par dage opleve let sivblødning, som farver dit spyt rødt. Dette er normalt. Fysisk aktivitet og varme øger blodtilstrømningen, hvorfor du anbefales ro og afkølet mad og drikke. Du kan standse blødningen ved at bide hårdt sammen på et stykke gaze eller køkkenrulle i 10 minutter. Hvis blødningen slet ikke kan standes eller din mund fyldes op med mørkerødt blod, skal du dog kontakte klinikken, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt. Er det udenfor vores åbningstider, skal du henvende dig hos vagtlægen.

Ændring/afbestilling af tider

Hvad sker der, hvis jeg glemmer at aflyse min tid?

Det er meget vigtigt, at du aflyser din tid, hvis du bliver forhindret. Vi afsætter tid til at du skal komme og vil gerne kunne tilbyde den tid til en anden, hvis du ikke har brug for den alligevel. Skulle det blive nødvendigt at melde afbud, skal det ske mindst 2 dage før din tid – ved akut opstået sygdom dog senest kl. 8.00 samme morgen. Alle afbud skal ske på tlf. 86423755 For sent afbud og udeblivelse vil udløse gebyr.

Hvornår skal jeg melde afbud?

Skulle det blive nødvendigt at melde afbud, skal det ske mindst 2 dage før din tid – ved akut opstået sygdom dog senest kl. 8.00 samme morgen. Alle afbud skal ske på tlf. 86423755 For sent afbud og udeblivelse vil udløse gebyr.

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet syg op til min tid?

Skulle det blive nødvendigt at melde afbud, skal det ske mindst 2 dage før din tid – ved akut opstået sygdom dog senest kl. 8.00 samme morgen. Alle afbud skal ske på tlf. 86423755 For sent afbud og udeblivelse vil udløse gebyr.

Hvordan aflyser jeg en tid?

Skulle det blive nødvendigt at melde afbud, skal det ske mindst 2 dage før din tid – ved akut opstået sygdom dog senest kl. 8.00 samme morgen. Alle afbud skal ske på tlf. 86423755 For sent afbud og udeblivelse vil udløse gebyr.

Hvordan bestiller jeg en tid?

Du kan ringe til os på tlf. 86423755, så kan vi hjælpe med at finde en tid, som passer dig.

Tandlægeskift

Koster det noget at skifte tandlæge?

Nej, det koster ikke noget at skifte tandlæge, og vi hjælper dig gerne med det praktiske i det omfang, du ønsker det.

Hvordan skifter jeg tandlæge?

Ønsker du at skifte til TandlægeCentret, så klarer vi alt det praktiske i forhold til indhentning af journal og røntgenbilleder, idet omfang det ønskes og er nødvendigt. Så du skal blot ringe til os på tlf. 86423755 og bestille en tid.