Din tandlæge i Randers
Plastfyldning
Plast kan bruges til flere forskellige behandlinger, og er i dag førstevalget, når der skal laves fyldninger
Hvad bruges plast til?
En plastfyldning burde hedde en keramisk fyldning, da den i dag indeholder over 80 % keramiske partikler, som gør materialet meget stærkt.
Plast er det perfekte materiale til den “minimalt invasive tankegang”, der går ud på at spare mest mulig af den naturlige tandsubstans. Samtidig er moderne plast et æstetisk smukt materiale, der gør, at vi kan lave stort set “usynlige” fyldninger, som ligner naturlig tand.
Plastfyldninger bruges til flere forskellige ting:
- at behandle huller (caries) i tænderne
- kosmetisk tandbehandling, hvor form og farve på tænderne kan ændres
- at udbedre slidte tandhalse (usurer), ofte som følge af tandbørsteslid
- at fastgøre løse tænder, der er ramt af parodontose
Blandt de absolut bedste i Danmark
I TandlægeCentret er vi højt uddannede i optimal behandling med plast. Både i forhold til optimal styrke men også i forhold til at skabe et smukt resultat. Vi bruger de bedste materialer og hjælpemidler.
I dag er plastfyldninger førstevalget og er sølvamalgam overlegent. I 2008 vedtog sundhedsstyrelsen, at plast skulle være førstevalget fremfor sølvamalgam. Dette var dels ud fra miljømæssige overvejelser, da sølvamalgam indeholder en stor del kviksølv, der belaster miljøet. Men også ud fra funktionelle overvejelser da plastfyldningerne har så gode egenskaber, at de er sølvfyldninger overlegne.
I TandlægeCentret underviser vi andre tandlæger i plastbehandling og har holdt eksterne kurser på tandlægeskolen. Ligeledes er alle vores tandlæger ofte på kursus, både internt i TandlægeCentret men også eksternt med både danske og udenlandske foredragsholdere. Det gør vi for hele tiden at holde os på et højt niveau, da vi også til denne behandling vil være blandt de absolut bedste i Danmark.
Bør du skifte gamle sølvfyldninger til plast?
I mange tilfælde er det en god ide. Sølvamalgam fyldninger er gode til at reparere caries (huller), og selve fyldningen holder i mange år. Problemet er faktisk, at de ofte holder i alt for mange år, så det er tanden omkring fyldningen, der tager skade. Det er sjældent, at det er sølvamalgam fyldningen, der knækker, men stort set altid tanden den sidder i, når fyldningen bliver gammel.
Når din tandlæge eller tandplejer ser tegn på slid og revner, skal der lægges en plan for skift til plast eller keramik. Gøres det i tide styrkes tanden, og du minimerer risikoen for komplikationer som tandpine, frakturer og i værste fald rodfraktur. Kosmetisk giver det også et pænere og mere naturligt udseende med plast eller keramik.
I nogle tilfælde er en almindelig plastfyldning ikke nok til at holde sammen på tanden. Så kan vi ofte lave en direkte fremstillet komposit krone i stedet for en almindelig krone, som er dyrere, og hvor der fjernes mere tand. Det er stadig plasttyper der anvendes, men teknikken er væsentlig sværere og tidsforbruget er større. Desuden anvender vi flere farver, og udfører i bund og grund det arbejde, en laboratorietekniker kunne have lavet, men laver det direkte i munden.
Prismæssigt er kompositkroner billigere end almindelige kroner men dyrere end almindelige plastfyldninger. Ved at holde os til en mindre invasiv behandling kan vi med en kompositkrone ofte forlænge tandens samlede levetid.