Det er en tandkødsbetændelse der har spredt ned omkring tandroden. Det gør, at fibrene som hæfter tanden til knoglen ødelægges og knoglen trækker sig tilbage. Ubehandlet vil det betyde at tænderne kommer til at sidde løse og måske endda mistes. Paradentose er en meget udbredt sygdom hos voksne i Danmark. En ubehandlet kronisk betændelsestilstand i tandkød og knogle kan svække ens immunforsvar øge risikoen for kroniske sygdomme som f.eks hjerte/kar lidelser og diabetes. Omvendt kan kroniske sygdomme også forværre paradentose eller give paradentose.
Mange oplever blødning fra tandkød, dårlig ånde og smag, smerter, løsning af tænder, tænder der flytter sig og i sidste ende tab af tænder.
Det vi gør, når vi kontrollerer for paradentose er, at måle lommen mellem tandkød og tand. Lommen ved sundt tandkød er 2-3 mm. Ved paradentose er lommen over 4 mm.
Opdager vi en eller flere lommer over 4 mm ved det årlige tjek – skal du have en udvidet paradentose undersøgelse (PUD) Denne indeholder en fuld måling og registrering af lommerne 6 mål pr. tand, måling af hvor tandkødsranden befinder sig, samt løsning af tænder og andre sygdomstegn, dvs. vi får et fuldstændigt billede af hvor langt sygdommen har udviklet sig og vi har dermed et udgangspunkt for at følge sygdommen og lave den rigtige behandlings plan til dig.
En ny PUD laves efter behov – dvs. hvis vi finder en ændring af forholdene ved den årlige undersøgelse, så kan vi tage nye mål og sammenligne med tidligere mål.
Efter PUD kan vi behandle for paradentose. Hos tandplejeren bliver tænderne renset ikke kun det synlige tandsten fjernes, men også det usynlige under tandkøddet. Bakterier fjernes og rodoverfladen glattes for at undgå at nye belægninger sidder fast. Det gør, at vævet får en chance for at hele og strammes op omkring tanden. Det vigtige er samarbejdet mellem patienten og behandleren for at opnå et godt resultat. Hjemmetandplejen spiller en rigtig stor rolle for at vedligeholde tandplejerens rensning og undgå forværring.
Overhold dine indkald hos tandplejeren/tandlægen!
Det er vigtigt at overholde de anbefalede intervaller på 3-4 mdr under et paradentoseforløb. Efter en tandrensning tager det 3-4 mdr for bakterierne i tandkødslommerne, at bygge sig selv om igen til igen at blive skadelige. Udsætter man kontroller og rensninger får man derfor ikke det optimale ud af paradentose behandlingen og situationen kommer ikke under kontrol. Konsekvensen er at dine tænder mister unødigt fæste og at prognosen for at du kan bevare egne tænder livslangt nedsættes. Vi tager stilling til indkalde intervallet hver gang vurderet ud fra resultatet af sidste tandrensning samt ikke mindst hvor god du har været til at bruge de hjælpemidler vi har anbefalet dig.
En ubehandlet kronisk betændelsestilstand i tandkød og fibre/knoglen kan svække ens immunforsvar og omvendt kan kroniske sygdomme forværre paradentose eller give paradentose.
Paradentose kirurgi
Når vi har lavet en PUD og rensning hos tandplejeren, kontrollerer vi ofte paradentosen efter 3-4 måneder og er der ikke sket en forbedring og ses der lommer på >6 mm, anbefaler vi paradentose kirurgi. Formålet er, at mindske lommen så patient og tandplejer kan rense og bremse udviklingen af paradentosen. Man kan i nogle tilfælde få lidt “længere” tænder, men gevinsten skulle gerne være at kunne bevare sine egne tænder længere.