Efter tandudtrækning og kirurgi
Jeg har fået fjernet en tand/lavet en operation i mundhulen, og jeg har blod i munden. Hvad gør jeg?
Et sår skal gerne have ro for at hele. Det er svært at opnå i munden, hvor slimhinderne hele tiden strækkes. Du kan derfor de første par dage opleve let sivblødning, som farver dit spyt rødt. Dette er normalt. Fysisk aktivitet og varme øger blodtilstrømningen, hvorfor du anbefales ro og afkølet mad og drikke. Du kan standse blødningen ved at bide hårdt sammen på et stykke gaze eller køkkenrulle i 10 minutter.
Hvis blødningen slet ikke kan standes eller din mund fyldes op med mørkerødt blod, skal du dog kontakte klinikken, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt. Er det udenfor vores åbningstider, skal du henvende dig hos vagtlægen.
Jeg har fået lavet en operation i mundhulen og er nu hævet og har svært ved at åbne munden. Er det normalt?
Ja. Efter en operation i mundhulen vil der strømme blod og vævsvæske til området for at hjælpe med helingen. Væsken fylder og giver en hævelse, der kan trykke på kæbeleddet og gøre det svært at åbne munden. Dette er helt normalt, topper sædvanligvis på tredjedagen og aftager herefter. Din tandlæge vil typisk have udleveret en ispose, som du kan lægge på umiddelbart efter operation for at forebygge den værste hævelse. Alternativt kan en pose frosne ærter eller lignende i et viskestykke også lindre.
En hævelse vækker først bekymring, hvis der allerede har været bedring for derefter at opstå hævelse igen, og/eller hvis der pusflåd fra såret. I så fald er der tale om en betændelse, og du skal henvende dig hos os, så vi kan tilse dig og hjælpe dig hurtigst muligt. Hvis hævelsen trækker op mod øjet eller ned i halsen, du føler vejrtrækningsbesvær eller markant almen utilpashed med feber, og det er udenfor vores åbningstider, skal du henvende dig hos vagtlægen, da der så kan være risiko for alvorlig betændelsesspredning.
Jeg har fået lavet en operation i mundhulen og er nu skidt tilpas og nødt til at sygemelde mig. Er det normalt?
Det er helt normalt, at være påvirket de første dage efter en operation i mundhulen – hvor meget afhænger selvfølgelig af operationens omfang og af din krops reaktion herpå. Forskellige mennesker reagerer forskelligt; nogle mærker ikke alverden og andre føler sig decideret syge. Sålænge du kan fungere nogenlunde, skal du ikke være bekymret.
Hvis du kaster op og ikke kan holde væske og medicin i dig, bliver meget sløv og/eller får betydelig feber, skal du henvende dig hos os eller – udenfor vores åbningstider – hos vagtlægen.
Jeg har fået fjernet en tand/lavet en operation i mundhulen og har smerter, som jeg ikke kan fjerne med smertestillende medicin. Er det normalt?
Ja. Det er desværre uundgåeligt med smerter efter den type behandling, og nogle mennesker er værre og mere langvarigt plagede end andre. Den smertestillende medicin, du har fået anbefalet af din tandlæge, forventes at lindre dine smerter, så du kan holde ud at fungere – men gør dig næppe totalt smertefri. Smerterne topper som regel på tredjedagen og aftager herefter. De fleste vil skulle tage smertestillende medicin i 1 uge, men det er ikke usædvanligt at have behov i 2 uger, så du må væbne dig med tålmodighed.
En sjælden gang kan der være så kraftige smerter, at medicinen slet ikke virker. I så fald kan du henvende dig hos os, så vi kan hjælpe dig hurtigst muligt.
Jeg har fået fjernet en tand. Jeg havde det okay de første dage, men nu har jeg mange smerter. Er det normalt?
Hvis der pludselig 2-3 dage postoperativt opstår stærke smerter, som du ikke kan holde nede med smertestillende medicin, og som ledsages af en ubehagelig lugt/smag (uden øget hævelse eller pusflåd), har du sandsynligvis fået en ”dry socket”. En ”dry socket” er en tilstand, hvor kroppen af uvisse årsager opløser den sårprop, der lukker hullet efter tanden i kæbeknoglen. Den nu blottede kæbeknogle er fyldt af frie nerveender, og tilstanden er meget smertefuld. Desværre er der ikke så meget at gøre andet end at vente på, at kroppen igen lukker såret. Er smerterne helt ulidelige, kan du kontakte klinikken og få en tid til at få ilagt en såkaldt eugenolmeche, som lindrer med det samme – men som også forsinker helingen og derfor kun bruges som sidste udvej.
Jeg har fået fjernet en tand, fordi der var betændelse i den, men jeg har ikke fået noget Penicillin. Hvordan kan det være?
Når din tand er fjernet, er årsagen til betændelsen ligeså. Din krop har nu mulighed for at klare resten selv og heler i langt de fleste tilfælde fint uden brug af Penicillin eller anden antibiotika.
Vi alle har et ansvar for at bruge antibiotika rigtigt. Reglerne på området er skærpet betydeligt i de seneste år, og det således er ulovligt at give antibiotika ”bare for en sikkerheds skyld ligesom i gamle dage”. Dette for din egen og for vores allesammens skyld, jf. Det Nationale Antibiotikaråd oplysningskampagne:
o Din krop kan klare mange infektioner selv
o En infektion kan ligesåvel skyldes virus, hvilket antibiotika ikke virker på
o En antibiotikakur slår ikke kun de dårlige bakterier ihjel – men også de gode, som holder dig sund og rask, og således er bivirkninger som fordøjelsesproblemer og svamp i slimhinder almindelige, og det kan tage lang tid at genoprette en balance
o Du kan udvikle allergi mod antibiotika, så du ikke kan tåle det en anden gang, hvor det måske kan være livsnødvendig behandling
o Dine bakterier kan udvikle resistens (modstandsdygtighed) overfor antibiotika, så du fremover har svært ved at få bugt med nye infektioner
o De resistente bakterier kan spredes til andre mennesker og give livstruende sygdomme i samfundet
o ”Vores mål er, at du kun får antibiotika, når det er den bedste behandling. Det vil sænke det samlede forbrug af antibiotika og dermed mindske risikoen for resistente, livstruende bakterier”
Jeg har fået lavet en operation i mundhulen, og nu har jeg tabt et sting. Skal jeg gøre noget ved det?
Det kommer lidt an på hvor lang tid efter operationen, det er sket, og hvor mange sting, der er lagt. Hvis der er gået tæt på en uge, skal du som udgangspunkt ikke reagere. Det samme gælder, hvis såret stadig ser fint lukket ud med de sting, der er tilbage. Er du bekymret, skal du dog endelig kontakte os.